A láz előnyeiről, hasznáról

Sokan kételkednek benne vagy egyszerűen nem tudnak róla, hogy a láz hasznos.

Nem véletlen, hogy a természet tartósan kialakította a melegvérűekben ezt a funkciót. Előnyei messze túlmutatnak átmeneti és látszólagos hátrányain.

A láz természetes velejárói

Nézzük először a látszólagos hátrányokat: 

  • Megnövekszik a légzésszám - a gyermek szaporábban szuszog
  • Megnövekszik a vérkeringés intenzitása - gyorsabban és intenzívebben dobog a szíve
  • Megnövekszik a folyadék igény - szárazabb a szája, szomjasabb
  • Megnövekszik az ásványanyag veszteség - párolgás, izzadás a bőrön át
  • Megnövekszik az energiaszükséglet - az izmok termelik a hőt, izomremegés, reszketés, didergés lép fel
  • Megnövekszik az oxigén-igény és széndioxid-termelődés a szövetekben
  • Átmenetileg negatív energiaegyensúly lép fel (127)

Ebből látszik, hogy az egész szervezet részt vesz a folyamat létrehozásában és fenntartásában. Célzottan, szabályozottan, pontosan koordináltan.

Egészében a jelenség nagyon hasonlít egy sima, hétköznapi testedzéshez.

A nagy kérdés, hogy bízhatunk-e a belső szabályozásban? Hogy veszélyes vagy hasznos a láz?

A válasz: a láz hasznos! 

Az evolúció során sok millió év alatt terjedt el és vált általánossá (3). Tehát nem veszélyezteti a szervezetet, mely maga hozza létre pontosan szabályozottan.

Néhány kivételtől eltekintve a láz az immunitás és a túlélés szempontjából több előnyt is biztosít a gazdaszervezetnek (13). A behatoló kórokozókkal szemben a láz révén fokozza az önvédelmet.  Az, hogy a láz minden melegvérűnél és átmeneti (változó) testhőmérsékletű állatnál is megjelenik, azt jelzi, hogy evoluciósan értékes, hasznos folyamat (1).

Ha kórokozók hatolnak be valaki szervezetébe, akkor különféle védekező folyamatok indulnak el. Az immunrendszer és a testhőmérséklet szabályozása szorosan és koordináltan összefügg egymássalErről külön fejezetben írtunk.

Fertőzések esetén gyorsabb és teljesebb a gyógyulás láz kíséretében. Bizonyos baktériumok okozta súlyos fertőzés esetén jelentősen magasabb a szövődmények és a halálozás aránya, ha nem alakul ki láz, vagy elnyomják azt (14).

Idősebb betegek hétszer nagyobb eséllyel haltak meg közösségben szerzett tüdőgyulladásban, ha nem volt lázuk (15).

A láz véd a visszatérő fertőzésekkel szemben, erősíti a gyermekek immunrendszerének érését.

A kora gyermekkorban lázasan kiállt fertőző megbetegedések védenek későbbi allergiák ellen. Ha egy gyermek több lázas fertőzésen esett át, később annál kisebb lesz az allergiára való hajlama.

A gyermekkorban 6-7 éves korig kevés az olyan egyszerű fertőző betegség, ami ne járna lázzal vagy legalábbis hőemelkedéssel. A láz azt is jelzi: megkezdődött a védekezés. A láz maga tehát nem betegség, hanem annak a jele, hogy a szervezet immunológiailag védekezik.

A lázhoz fűződő pozitív viszonyulás az antibiotikum-rezisztencia összefüggésében is fontos, mivel segíthet csökkenteni az antibiotikumok (124), és a lázellenes gyógyszerek (antipiretikumok) indokolatlan, szükségtelen használatát.

Az egyszerű, hétköznapi betegségek esetén a láz segíti a gyorsabb felépülést (145).

Sokan számolnak be arról, hogy gyermekük egy kiállt magas lázas betegség után „szintet ugrott”. Vagyis valamilyen tulajdonságában előrelépett: pl. megjavult az addigi rossz étvágya, kijutott egy dackorszakból, ügyesebbé vált valamilyen mozgásban, beszédkészségben, intellektuális képességben. Már csak ezekért is érdemes elviselni a lázas állapot nehézségeit!

 

A dokumentumban szereplő zárójeles számokhoz tartozó irodalmat ld. itt: Irodalomjegyzék

Verziófrissítés: 2020. 07. 25.