Antibiotikumok és láz

Az antibiotikumok nem lázcsökkentő gyógyszerek. Olyan hatóanyagok, melyek a baktériumok növekedését vagy szaporodását gátolják, vagy elpusztítják őket. Bakteriális fertőzéseket – amennyiben a szervezetben lévő baktérium nem rezisztens az adott szerre – néhány nap alatt lecsökkentenek. Vírusokra nem hatnak.

Mindenképp orvos javaslatára használhatók. Legyünk velük visszafogottak, mert jelenleg gyakran – még orvosok között is - indokolatlanul kerülnek felhasználásra (146). Ezt szaknyelven antibiotikum abúzusnak nevezik.

Egyre több antibiotikumra egyre több baktérium ellenállást fejleszt ki, rezisztens lesz. Ennek egyik fő oka az indokolatlanul gyakori antibiotikum használat az állattenyésztésben, élelmiszeriparban, egészségügyben.

Korábban azt gondolták, hogy az antibiotikumokat a megfelelő ideig "végig kell szedni", különben rezisztencia alakulhat ki. Ez az elmélet mára megváltozott, és a gyakorlatból tudjuk, hogy csak addig kell szedni őket, amíg feltétlenül szükséges, azaz a lehető legrövidebb ideig (169).

Az antibiotikumoknak – mint minden hatásos anyagnak – vannak nemkívánatos hatásai is. Pl. allergia, hasmenés, diszbakteriózis, kiütés stb. Az antibiotikumok esetében ez a kezelt gyermekek közel 10%-ban fordul elő. A mellékhatásokról mindig olvassuk el a betegtájékoztatót. Ha ilyen előfordul, azt jegyezzük fel, és jelezzük a felíró orvosnak.

A hétköznapi megfázások leggyakrabban vírusos eredetűek. A legtöbb egyszerű fertőzést az egészséges szervezet ezért az első 3 napban elrendezi lázellenes és antibiotikus kezelés nélkül is. Ha pedig gyógyszerek nélkül teheti ezt, akkor gyakorol, erősödik általa. Érdekes felfedezés, hogy az antibiotikumok gyengíthetik a tüdőt az influenzavírusokkal szemben, ami jelentősen súlyosabb fertőzésekhez és tünetekhez vezethet (166).

A hétköznapi fertőzések esetén az antibiotikumok használata legtöbbször nem indokolt. Érdekes tapasztalat, hogy ha mégis nagyritkán szükség van antibiotikum használatára, akkor hatékonyabb, ha mellette a beteg lázas maradhat. A láz tehát növeli az antibiotikumok antibakteriális hatását (8-11).

A dokumentumban szereplő zárójeles számokhoz tartozó irodalmat ld. itt: Irodalomjegyzék

Verziófrissítés: 2020. 07. 28.